Pri vadbi me najbolj pritegne občutek, ko majhen premik v umu povzroči veliko spremembo v telesu. - Martina

Inštitut 108, Ljubljana

Inštitut 108 s strokovnimi programi redne vadbe in tematskimi seminarji, ki temeljijo na učenju starodavnih in sodobnih znanj predvsem vzhodnjaških veščin, svojim učencem ob budnem očesu izkušenih učiteljev že od leta 2002 ponuja dejavnosti, ki vodijo k bolj zdravemu načinu življenja, umiritvi uma in razvoju skritih potencialov. Cilj vadbe ni samo pridobitev telesne kondicije ali razvoj fizičnih moči, temveč razumevanje zakonitosti, po katerih delujeta telo in um, ter kultivacija notranje življenjske energije.

Aleksander Seijitsu Kelšin, tehnični mentor

Aleksander Seijitsu je ustanovitelj in tehnični mentor Inštituta 108. Z veščinami Daljnega vzhoda se ukvarja že petintrideset let. Dojema jih predvsem kot orodje celostnega osebnostnega razvoja, kar ga vodi v raziskovanje temeljnih zakonitosti psihofizične uravnoteženosti. Od leta 1999 pa vse do leta 2009 se je izobraževal pri mojstru Yoshinau Nanbuju. Kot član svetovne organizacije Ki Society v Tokiu na Japonskem se izpopolnjuje pri mojstru Christopherju Curtisu s Havajev predvsem na področjih usklajenosti uma in telesa v borilnih veščinah ter urjenja v notranji življenjski energiji (Ki). Z rednim učenjem pri mojstru Ryozu Tsukadi poglablja vez s tradicijo shito-ryu karateja in njegovih bogatih kat. Med izobraževanji Harvard University je opravil tečaj Buddhism Through Its Scriptures. Njegov mentor, zenovski mojster Shodo Harada Roshi iz zen budističnega templja Sogenji na Japonskem, pa ga usmerja na poti zena ter uči o pravem smislu borilnih veščin, ki so skupaj z zazenom odlično orodje za očiščenje uma in izkušnjo enosti. Oktobra 2017 je pri mojstru Haradi Roshiju opravil laično ordinacijo rinzai zen budistične tradicije.


Katarina Seiga Hribar, vodja zavoda

Katarina se z vadbo borilnih in zdravilnih veščin ukvarja že dvajset let. Po končani Akademiji za likovno umetnost je vrsto let delovala na področju oblikovanja, pri čemer jo je pot večkrat ponesla na Japonsko, ki jo je navdihovala že od nekdaj. V letih 2006 in 2007 je v okviru projekta Svetovne nanbudo federacije in pod mentorstvom učitelja Yoshinaa Nanbuja poučevala v Kobeju na Japonskem, kjer je poleg raziskovanja dežele izvajala prakso zenovske meditacije v doju Kansai blizu Kyota in se učila moderne japonske kaligrafije. Od leta 2010 se redno izobražje pri mojstru Ryozu Tsukadi predvsem na področju tradicionalnih shito-ryu kat. Je inštruktorica karateja. Kot članica svetovne organizacije Ki Society v Tokiu na Japonskem se od leta 2013 udeležuje usposabljanj v Tokiu in Tochigiju. Kot učenka zenovskega mojstra Shodo Harada Roshija iz zen budističnega templja Sogenji na Japonskem svoje meditacijske izkušnje skrbno prenaša v vsakdanje življenje in poučevanje. Oktobra 2017 je pri mojstru Haradi Roshiju opravila laično ordinacijo rinzai zen budistične tradicije.


Nika Šimnovec, vodja programa

Nika je z nami že od samega začetka, od leta 2002. Pri praksi ZenDO joge jo navdihuje delo mojstra Tempuja Nakamure, ki se je posvečal raziskovanju metod dinamične meditacije in urjenju v notranji življenjski energiji in je s svojim delom, ki ga je imenoval shinshin toitsu-do (pot poenotenja uma in telesa), vplival na mnoge sisteme samorazvoja. Je učiteljica karateja ter članica svetovne organizacije Ki Society v Tokiu na Japonskem, katerih usposabljanj in seminarjev se udeležuje v Ki-Aikido Dojo Bayern v Nemčiji pod vodstvom Uweta Filuscha in Christopherja Curtisa s Havajev.